Ελ. Παπαδάκη στο Livetalks: Αυξάνονται οι δότες αλλά δεν είναι ποτέ αρκετοί!

  Livetalks

Κρήτη 19 Νοεμβρίου 2020 /15:23

Εβδομάδα ενημέρωσης για τα βλαστοκύτταρα είναι αυτή που διανύουμε, και στο Livetalks μίλησε η κα. Ελένη Παπαδάκη, Καθηγήτρια Αιματολογίας, Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ  Κρήτης και πρόεδρος της Επιτροπής των Μελών της Ευρωπαϊκής Αιματολογικής Εταιρείας. 

Η μεταμόσχευση παραμένει πάντα μία ανάγκη, με την κ. Παπαδάκη να τονίζει το “πόσο σημαντικό είναι να έχουμε μοσχεύματα“, αλλά και το πόσο (εξίσου) σπουδαίο είναι η ιδέα αυτή να γίνει συνείδηση στο μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας.

Την χαροποιεί ιδιαιτέρως ότι “ο κόσμος είναι περισσότερο ενημερωμένος και ευαισθητοποιημένος”, τη στιγμή που τα δεδομένα παγκοσμίως είναι ενθαρρυντικά: Έχουμε αυξητική τάση στα ήδη 38 και πλέον εκατομμύρια δοτών μυελού των οστών!

“Και στην Ελλάδα” είπε η κ. Παπαδάκη “με τη μεγάλη συμβολή των Κέντρων (δοτών) έχουμε αύξηση των δοτών, που αριθμούν περίπου τους 120.000!”

“Για το 2019 από τις 110.000 μεταμοσχεύσεις που δεν είχαν συμβατό δότη, μόνο τα 25 μοσχεύματα ήταν από την Ελλάδα και τα υπόλοιπα τα κάναμε εισαγωγή” ανέφερε η Καθηγήτρια Αιματολογίας. “Και αυτό σημαίνει ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος και χρήματα” εξήγησε.

Οι δημόσιες τράπεζες, από την άλλη, “έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα ότι το ομφαλικό αίμα καταψύχεται και είναι έτοιμο «προς παράδοση» το μόσχευμα”.

Ακούστε το ηχητικό της συνέντευξης της κα. Ελένης Παπαδάκη: https://www.cretalive.gr/kriti/el-papadaki-sto-livetalks-ayxanontai-oi-dotes-alla-den-einai-pote-arketoi

Κοινοποίηση

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Telegram
WhatsApp
FbMessenger