Η συμβολή της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων στην εργαλειοθήκη της δημόσιας υγείας στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής

Πραγματοποιήθηκε στις 20-22 Οκτωβρίου 2023, στο ξενοδοχείο Ibis Styles στο Ηράκλειο Κρήτης το 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Ιατρικής με θέμα “Η πρόληψη και η διαχείρηση χρόνιων νοσημάτων στη μετα-COVID19 εποχή”.  Το διήμερο περιελάμβανε παράλληλες διαλέξεις και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και θέματα αιχμής στην επιδημιολογία και την προληπτική ιατρική. Η συμβολή της Τράπεζας Βλαστοκυττάρων στην εργαλειοθηκη της δημόσιας υγείας, και συγκεκριμένα της ΔηΤΟΒ Κρήτης, παρουσίαστηκε απο την  Δ/ντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της ΔηΤΟΒ Κρήτης καθ. Ελένη Παπαδακη.

Συγκεκριμένα, η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων συμβάλλει στη Δημόσια Υγεία τόσο στο πεδίο των Μεταμοσχεύσεων όσο και στο πεδίο της Αναγεννητικής Ιατρικής,  χρησιμοποιώντας μονάδες ομφαλικού αίματος που δεν είναι κατάλληλες για κλινική χρήση. Οι μονάδες αυτές αξιοποιούνται για δημιουργία πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια για θεραπεία ελκών διαβητικών ασθενών.
Η υπηρεσία προσφέρεται σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική Κλινική ΠΑΓΝΗ.
Η Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων συμμετέχει, επίσης σε Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα που αποσκοπεί στη δημιουργία επαγόμενων πολυδύναμων βλαστοκυττάρων για ευρεία χρήση, από ομόζυγες, ως προς τα HLA, μονάδες ομφαλικού αίματος. 

Κοινοποίηση
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Telegram
WhatsApp
FbMessenger