Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαικής Κοινής Δράσης GAPP

Θέσπιση προτύπων και εναρμόνιση πρακτικών επεξεργασίας  αίματος,  ιστών και κυττάρων για θεραπευτικές εφαρμογές, σε επίπεδο ΕΕ – Η σημασία για τους δότες και τους ασθενείς

Eπιστήμονες, εμπειρογνώμονες και υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συναντήθηκαν στο Τελικό Συνέδριο Διάχυσης της Ευρωπαικής Κοινής Δράσης GAPP (facilitatinG the Authorisation of Preparation Process for blood, tissues and cells), που πραγματοποιήθηκε στις 20 & 21 Ιανουαρίου 2022, στην Θεσσαλονίκη – στο Αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου – σε υβριδική μορφή.

Η 7η  ΥΠΕ Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα εκπροσωπούμενη από την Καθηγήτρια Αιματολογίας της Ιατρικής Σχολής του Παν/μιου Κρήτης, Διευθ/ντρια Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης Ελένη Α. Παπαδάκη, ως επιστημονικά Υπεύθυνη, μαζί με το  Νοσοκομείο Παπαγεωργίου της Θεσσαλονίκης εκπροσωπούμενο από τη Διευθ/ντρια Αιματολογικού Τμηματος Άννα Κιουμή  και την Διεύθυνση Πληροφορικής.

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο  Stefaan Van der Spiegel (DG SANTE,Ευρωπαική Επιτροπή), η Βασιλική Καραούλη (Γεν. Διευθ/ντρια Δημόσιας Υγείας & Ποιότητας Ζωής, Υπ. Υγείας), η Λένα Μπορμπουδάκη (Διοικητρια7ης ΥΠΕ), ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου  Μιχάλης Καραβιώτης, και οι Συντονιστές της Κοινής Δράσης GAPP Massimo Cardillo (Γεν. Διευθυντής, Ιταλικό Εθνικό Κέντρο Μεταμοσχεύσεων) και Vincenzo De Angelis (Γεν. Διευθυντής, Ιταλικού Εθνικού Κέντρου Αίματος).

Η Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Λένα Μπορμπουδάκη αναφέρθηκε στο έργο της Κοινής Δράσης και στην σημαντική αυτή συνεργασία, τόσο σε Ευρωπαϊκό και Εθνικό επίπεδο, όσο και για την εξαίρετη σύμπραξη με το νοσοκομείο Παπαγεωργίου, η οποία έχει ουσιώδες αντίκτυπο στην ποιότητα των προσφερόμενων υγειονομικών υπηρεσιών και σε τοπικό επίπεδο, ιδαίτερα μέσω της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑ.Γ.Ν.Η και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων (ΔηΤΟΒ) Κρήτης.

Η Διευθύντρια της Αιματολογικής Κλινικής ΠΑΓΝΗ και της Δημόσιας Τράπεζας Ομφαλικών Βλαστοκυττάρων Κρήτης, Καθηγήτρια Αιματολογίας Ελένη Παπαδάκη, τόνισε ότι «Η γνώση σε επιστημονικό και τεχνολογικό επίπεδο μεταβάλλεται γρήγορα, και αυτό έχει θετικό αντίκτυπο στις θεραπείες που στηρίζονται στο αίμα, σε κύτταρα και ιστούς. Θα πρέπει ωστόσο οι νεωτερισμοί στο επίπεδο της επεξεργασίας να γνωστοποιούνται στην Πολιτεία και να αδειοδοτούνται ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος για τους ασθενείς. Μάλιστα, η αδειοδότηση θα πρέπει να ακολουθεί κοινά πρότυπα σε όλη την Ευρώπη ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα ανεξαρτήτως της χώρας που διαμένουν οι δότες και οι ασθενείς.  Οι Κοινές Ευρωπαϊκές Δράσεις (Joint Actions) όπως η GAPP κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, και προάγουν τη συνεργασία και την ομογενοποίηση των διαδικασιών στο επίπεδο των μεταγγίσεων και των μεταμοσχεύσεων».

Περισσότερα στο δελτίο τύπου εδώ και στην ιστοσελίδα του GAPP Joint Action

Κοινοποίηση
RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Telegram
WhatsApp
FbMessenger