Δωρεά μυελού των οστών: Πώς λίγα λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή

papadaki 696x464 zarpanews.gr – Δωρεά μυελού των οστών: Πώς λίγα λεπτά από τον χρόνο μας μπορούν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή

Στο Ζarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η καθηγήτρια Αιματολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθύντρια της αιματολογικής κλινικής του ΠΑΓΝΗ και της δημόσιας τράπεζας ομφαλικών βλαστοκυττάρων κα Ελένη Παπαδάκη, σχετικά με την σπουδαιότητα της δωρεάς μυελού των οστών με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα εθελοντή δότη μυελού των οστών που γιορτάζεται το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου.

Η ημέρα αυτή έρχεται να μας υπενθυμίσει το πόσο σημαντικός μπορεί να είναι ένας άνθρωπος για κάποιον άλλον, να ενημερωθεί και να γίνει έτσι ένας κρίκος σε αυτή την μεγάλη αλυσίδα ευαισθητοποίησης.
 

Η κυρία Παπαδάκη αρχικά τόνισε ότι τα κακοήθη αιματολογικά νοσήματα είναι πλέον στην καθημερινότητά μας και παρά τις προόδους στην Αιματολογία με καινούργια φάρμακα και στοχευμένες θεραπείες, υπάρχουν ορισμένα νοσήματα όπως η οξεία λευχαιμία που είναι συχνό φαινόμενο στις παιδικές ηλικίες και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων.

Το ότι κάποιος μπορεί να γίνει εθελοντής δότης δεν σημαίνει ότι γίνεται δότης γιατί πρέπει να υπάρχει συμβατότητα, όπως συμβαίνει όταν χρειαστούμε αίμα και πρέπει να πάρουμε αίμα από δότη που ανήκει στην ίδια ομάδα αίματος με μας, όμως στην μεταμόσχευση μυελού των οστών τα πράγματα είναι πιο περίπλοκα.

Η διαδικασία να γίνει κάποιος εθελοντής δότης είναι απλή κι ακόμα πιο ακίνδυνη όταν θα κληθεί να γίνει δότης, πηγαίνει στην αιμοδοσία και απλά δίνει αίμα. Μάλιστα τα αιμοποιητικά κύτταρα στον οργανισμό του δότη αναπαράγονται αυτόματα. Κάποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαδάκη, παίρναμε μυελό με επέμβαση. Στην ερώτηση πόσες είναι οι πιθανότητες να βρει κάποιος ασθενής μόσχευμα από το οικογενειακό περιβάλλον οι πιθανότητες είναι 25 με 30% και 50% να είμαστε απλο- ταυτόσημοι, βέβαια δεν είναι το ιδανικό αλλά έχει καλά αποτελέσματα.

Αυτή την στιγμή ανά τον κόσμο υπάρχουν καταγεγραμμένοι 39.000.000 εθελοντές δότες μυελού των οστών.

Η κυρία Παπαδάκη τόνισε την σημασία του ομφαλικού αίματος ως πηγή αιμοποιητικών κυττάρων και υπάρχει η δυνατότητα να συλλεχθεί αμέσως μετά τον τοκετό. Είναι κάτι που τα νεαρά ζευγάρια οφείλουν να γνωρίζουν καθώς υπάρχουν δημόσιες τράπεζες που φυλάσσουν το ομφαλικό αίμα και μάλιστα μία από αυτές υπάρχει στο Ηράκλειο και λειτουργεί τα τελευταία πέντε χρόνια.

Στο παγκόσμιο δίκτυο υπάρχουν 800.000 ομφαλικά μοσχεύματα.

Στο Ηράκλειο γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την δημόσια τράπεζα ομφαλικών βλαστοκυττάρων για ενημέρωση ακόμα και στα σχολεία. Ο άνθρωπος πρέπει να μπαίνει από νωρίς στην κουλτούρα του δότη. Υπάρχει μία αγαστή συνεργασία ανάμεσα στην τράπεζα και την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου με ενημερώσεις, επισκέψεις ειδικών στα σχολεία.

Στο ερώτημα αν οι Κρητικοί βρίσκουν συμβατούς δότες η κυρία Παπαδάκη ανέφερε ότι οι χώρες της Μεσογείου έχουν πολλές ιδιαιτερότητες ως προς την ιστική ταυτότητα και δύσκολα βρίσκουν συμβατούς δότες από την Παγκόσμια δεξαμενή και αυτό είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο. Γι’ αυτό και το σύστημα υγείας σε συνεργασία με τις Περιφέρειες, τις υγειονομικές δομές, προσπαθούν μέσα από δράσεις να ενημερώνουν τον κόσμο για την σημασία της δωρεάς μυελού των οστών και να έχουμε όσο το δυνατόν περισσότερους εθελοντές δότες ώστε να αυξάνονται οι πιθανότητες και οι ασθενείς να βρίσκουν συμβατούς δότες.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Κοινοποίηση

Leave a Reply

RSS
Follow by Email
LinkedIn
Share
Telegram
WhatsApp
FbMessenger